Ved midnatt opnar Bodø Kunstforening
juleutstillinga si. Ved sidan av å nyte den
ordinære juleutstillinga, kan kunstinteresserte
også legge turen innom eit eige rom i andre
etasje, fylt av stram lukt, "blopp" og
tusen liter sats. Lepsøyingen Øyvind Farstad er
kunstnaren bak installsjonen, som rett og slett
har fått namnet "Sats". Ekte vare Det
er eit poeng at dette faktisk er sats og at det
teoretisk kan lagast om til heimebrent, seier
Farstad.
Kvifor
det?
Det er eit symbol
på det utvida kulturbegrepet. Kva er kultur? Kva
er kunst? Og kva gjer størst oppleving: å
drikke seg full på heimebrent eller sjå på eit
bilde? Satsen som eg lager er folkeleg nok, men
samtidig er det kunst og "finkultur".
Så kalla "vanlege folk" vil oppleve
det på ein måte. Folk som er opplært til sjå
på kunst vil kanskje oppleve det på ein anna
måte. Akkurat det likar eg, at verket eg har
laga kan opplevast forskjellig.
Dei siste dagane
har kunstnaren vore opptatt med å gjere ferdig
kunstverket sitt. 43 kanner av typen som vert
nytta til maursyre i landbruket er blitt gjort
reine for dei siste restane av silosyre. Sukker,
gjær, erter, og vatn er blitt blanda og fylt på
kannene som har fått gjærlås.
Landbruksprodukt
Frå eige erfaring
i ungdommen veit eg at tomme maursyrekanner vart
brukte til å setje både øl og anna.
I eit
jordbruksdistrikt er dette typen kanner som er
lettast å få tak i, og dei er greie også til
slik bruk, forklarer kunstnaren, som legg til:
|
Dessutan synes eg at kannene er fine ,
reint estetisk. Dei har fin form. Men det er
ikkje hovudpoenget, poenget er at slike kanner
faktisk blir brukte. Både til å produsere øl
og til sats, reknar eg med.
Og oppskrifta? Den
er autentisk. Det er finst sikkert mange
oppskrifter på heimebrent, men denne var det eg
fann. Kor ho kjem fra? Alle kjenner nokon som
kjenner nokon som driv med heimebrenning. Det er
ein vanleg aktivitet i heile Norge, skulle eg
tru.
For ei tid tilbake
kunne vi lese i norske aviser om ein kunstelev i
Sverige som gjekk endå eit skritt lenger enn det
Farstad gjer no. Der var det ikkje snakk om sats
som vart produsert i kunstlokala, men eit
HB-apparat som sto og pipla og produserte sprit.
Har denne gimmicken vore inspirasjonskjelde?
Nei. For det
første var det ei sak at han sjølv fekk ein
kamerat til å ringe til politiet og anmelde
spritproduksjonen. For meg blir det ein slags
barnsleg provokasjon, å bevisst gjere det for at
poletiet skal kome å hente apparatet.
Fire europaller,
43 reingjorde maursyrekanner, 150 kg
sukker, 1000 liter vatn, eitt kg gjær og
20 pakker erter er oppskrifta på Øyvind
Farstad sitt kunstverk. ( foto Hans
Trygve Holm ) |
|