På safari blant ville kunstnere

Denne helgen har du en helt unik sjanse til å observere kunstnere på nært hold i deres naturlige miljø. 150 kunstnere åpnet atelierene sine for publikum i går og i dag.

 
     
 
 



ROM 604: Lille Oskar Meseke, en av de yngre, nysgjerrige gjestene på B-open har spist kaker og hoppet i sengen. Kunstneren Øyvind Pål Farstad viser kunsten sin på hotell Neptun under B-open. FOTO: TOR HØVIK



 
 


ÅPENT ATELIER: Kristin Dyb og datteren Siv Dyb Wangsmo har ryddet og ordnet så de kan ta imot besøkende i Kristins atelier i Møllendalsveien 17.

Publisert: 05. des. 2004, 08:00
Oppdatert: 06. des. 2004, 10:48

B-open, kaller de det. Atelierer over hele byen er åpnet for nysgjerrige kunstinteresserte. Og skulle du være i beit for julegaver, er det mulig du kan gjøre noen kupp også.

- Vi er blitt rike!

Ellen Røed gliser bredt. Hun har solgt 40 postkort til fem kroner stykket. Et sjenerøst julegratiale for en beskjeden kunstner. Hun har hatt mange på besøk i atelieret hun deler med Patrik Entian i den gamle Flaggfabrikken i Møllendalsveien.

I etasjen under er det enda mer velstand. Der har nemlig Kristin Dyb solgt et bilde til en av dem som har stukket innom atelieret hennes i løpet av ettermiddagen. Skjønt - det ser nesten ut som et utstillingslokale, mer enn et atelier. Rent og pent, og noen har til og med kommet med blomster til kunstneren.

Populært med pepperkaker
Det er i det hele tatt langt mellom malere i skitne kjortler som skvetter forfjamset når du braser inn i atelieret deres på B-open. De fleste har gjort seg litt flid, ryddet og stilt opp nye arbeider. Og mange har noe å bite i til gjestene.

I C. Sundts gate er det en leken og avslappet stemning. Hver time går det guidet tur fra HKS, og nå er følget ankommet de mange etasjene med atelierer ved Kunstakademiet.

- Vi møtes her nede ti på fem! Det er flere ting dere må se, roper guiden, mens følget hennes sprer seg til de mange rommene. Noen spiser smultringer som kunstnerne har satt frem. Andre leker seg i lydinstallasjoner, eller med 3d-briller du trenger for å se noen av bildene.

Bare i sentrum er det 20-30 adresser du kan besøke under B-open. Med litt transport øker antallet til oppunder 40. Men ikke alle synes det er like praktisk å åpne atelierene sine dersom de ligger utenfor sentrum. Øyvind Pål Farstad har for eksempel tatt inn på hotell Neptun.

Gode spørsmål
- Det har vært masse folk her! På en av de guidete turene var det så mange at jeg ikke fikk snakket med alle, sier Farstad. Kommunikasjon er en av de viktigste bitene av B-open. Kanskje spesielt for en kunstner som Farstad, som har blitt misforstått før. Som når han stilte ut 40 dunker med sats i Bodø, som politimesteren forlangte måtte tømmes i kloakken. Eller da han stilte ut den gamle platesamlingen sin - som en salgsutstilling, under tittelen «Alt skal vekk!»

- Jeg hadde ingen forventninger. Men det har fungert veldig bra. Folk har stilt gode spørsmål, sier han. Til daglig har han atelier hjemme i Fyllingsdalen, men var redd besøket kunne bli labert der.

- Men det har vært folk her i dag som har reist fra Fyllingsdalen for å se dette, ler han. Farstad er strålende fornøyd med denne måten å møte publikum på. Selv om han har jukset litt.

- Men det føles ikke som et hotellrom. Det er mer hjemmefølelse, sier Karianne Kvam. Sammen med Frede Gulbrandsen har hun stukket innom helt tilfeldig. De bor på hotellet, og så oppslag i resepsjonen om at det skjedde ting på rom 604.

- Jeg regner med at ingenting her er tilfeldig, sier Frede, halvt spøkefullt, og nikker mot kakesmulene i sengen. De er det Oskar på 3 1/2 år, en av de yngste gjestene på B-Open, som har laget.

- Det er faktisk ikke en del av kunsten, forklarer Farstad. Og legger til, med et glis:

- Men det kunne vært det...