Med sats i kunstforeningen

Hans Trygve Holm

BODØ: det klassiske kunstbegrepet blir utfordret i Bodø Kunstforening i ukene frem til jul. Øyvind Pål Farstad stiller nemlig ut 40 kanner sats.

SJØLVBERGING kunne vært tema for utstillingen til Øyvind Pål Farstad. Han arbeider med en installasjon som inkluderer 40 plastkanner, fire europaller, 40 gjærlås, 160 kg sukker, to kilo gjær, 1000 liter vann, en halv boks hornsalt og 40 pakker erter.

-Jeg kunne også brukt potet, men en venn anbefalte erter som næring i satsen, sier Farstad og er dønn alvorlig.

-Og poenget?

-Mange. Folk som holder på med hjemmebrenning vil straks se hva det er. Andre som ikke aner hva det er, vil se på det rent skulpturelle ved arbeidet mitt. For ikke å glemme at vi nærmer oss et tusenårsskifte som Staten bruker vanvittig mye penger på. For vanlige folk er hjemmebrent en viktig del av nyttårsfeiringen, sier Farstad og legger til;- Noen vil nok riste på hodet og lure på hva jeg holder på med.

Farstad har konsentrert seg om installasjoner de siste årene. Blant annet har han vært på Høstutstillingen.

-Når det begynner å gjære og boble blir det som et boblekor fra alle de 40 gjærlåsene. De besøkende vil også merke en søtlig lukt i lokalet. En velkjent lukt for mange, fortsetter Farstad.

-Lille julaften er det så 1000 liter ferdig sats som står stablet opp her. Sats som er klar til å brennes, sier kunstneren. Uten å ha planer om å gjøre akkurat det med installasjonen sin.

Hjemmelaget.1000 liter sats er installsjonen til Øyvind Pål Farstad