SABOTAGE!: Øyvind Pål Farstad foran montasjen med tegneserie-eksplosjoner. Utstillingen er en såkalt prosessutstilling som bærer tittelen SABOTAGE!

Det eksploderer i

kunstnersenteret.

 
   
 
Galleri 9 i Agder Kunstnersenter viser for tiden en eksperimentell utstilling med tegneserie-eksplosjoner.
 
Av: TERJE ERIKSEN
 

KRISTIANSAND: Kunstneren Øyvind Pål Farstad monterer for tiden et utall versjoner av klassiske tegneserie-eksplosjoner på veggene i Galleri 9.

- Jeg tegner primitive eksplosjoner - sånne som rammer Tom & Jerry og gjør dem fortumlet, sier Farstad.

Daglig leder av Agder Kunstnersenter, Ingrid Norum, sier at tegneprosjektet til Farstad er en prosessutstilling der kunstneren arbeider direkte i utstillingslokalet i tre til fire uker av utstillingsperioden. Utstillingen står i to måneder og er tilgjengelig for publikum i hele perioden.

Beskjedent besøk
Prosessutstillingen til Farstad åpnet 1. oktober, men foreløpig er besøkstallet beskjedent. Det er få som har tatt mot til seg og stukket innom.

- Da utstillingen åpnet var det ingen ting på veggene, men nå begynner tegneprosjektet å ta form. Jeg ser gjerne at folk stikker innom - både for å se og eventuelt slå av en prat, sier Farstad, som vil tegne og montere til 26. oktober. Selve utstillingen, som har fått tittelen Sabotage!, blir hengende til 17. november.

-Er Sabotage! en kommentar til 11. september og andre terroraksjoner?

Humor

- På ingen måte. Jeg har ikke det perspektivet på eksplosjonene i det hele tatt. Det er heller snakk om humor enn alvor. Hensikten min er å lage en serie som aldri tar slutt. Et slags evighetsprosjekt, sier Farstad.

Han forteller at utstillingen tar utgangspunkt i klassiske tegneserie- og tegnefilm-eksplosjoner. Det typiske ved disse eksplosjonene er at de tilsynelatende er fatale, men at «offeret» alltid overlever - lett sjokkert og brent, men med livet i behold.

- Jeg jobber for tiden også med en animasjonsfilm, og utstillingen kan ses på som organisering av tegninger til en film, men minner nok mest om en tegneserie, sier han.

Øyvind Pål Farstad er opptatt av hva kunsten egentlig kan påvirke og utrette i dagens samfunn, og fremholder at han har en naiv og humoristisk tilnærming til spørsmålet.

Han forklarer at tegningene symboliserer sprengning av kunstinstitusjoner, ikke med dynamitt, men med kunst.

Installasjoner

Øyvind Pål Farstad er fra Lepsøy ved Ålesund, men bor og arbeider i Bergen, hvor han avsluttet utdannelsen ved Vestlandets Kunstakademi i 1999. Siden han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1995 har han deltatt på en rekke utstillinger, men arbeidene hans er aldri før vist på Sørlandet. De siste årene har han for det meste arbeidet med stedsrelaterte installasjoner. Han prøver i sine installasjoner å legge seg så tett opp til virkeligheten at den situasjonen han skaper kan oppleves som autentisk for betrakteren.

Tegneprosjektet som vises for første gang i Galleri 9, har han jobbet med i halvannet år. Ferdig montert vil det bestå av ca. 600 tegninger - som er kaotisk montert.

- Jeg hadde med meg en stor bunke da jeg kom, men noen er forkastet - og dessuten er det kommet 30 nye tegninger til, sier Farstad.

Prosessutstillingen åpnet som nevnt 1. oktober, men vernissage blir det først fredag.

9:09, 17. oktober 2002