Den private platesamlingen skal vekk!

Før var juleutstillingene mer julete, nå er det også rock'n'roll og salg av lp-plater.

Publisert: 12. des. 2003, 06:00
Oppdatert: 12. des. 2003, 10:00

HEIDI SCHJETNE

Eirik Brekke (foto)

Har du lyst på vinylplater fra 80-tallet? Da bør du ta turen til Hordaland Kunstsenters juleutstilling.

Vinylinstallasjon
Galleriet på Klosteret er fylt til randen av farger, motiver og ting. Beveg deg rundt i landskap av laminerte bordfliser, håndtrykk og hender støpt i glass - som fagkonsulent Knut Skeie Aksdal kaller vakre og uhyggelige. Her henger oransje, røde og grønne uroer i papir, og «gjør-det-selv-kunst» skriker mot deg med ønsket om å bearbeides til ymse skulpturer i plast. Sjal og vesker utgjør tekstilkunstinnslagene. Tegninger, fotografier, klassiske oljemalerier, akvareller og grafikk er obligatoriske innslag. Noen ting er funksjonelle. Andre er det ikke definitivt ikke. På juleutstillingene kan kunstnerne selv bestemme hva de vil stille ut. På Hordaland Kunstsenter er det hele førti utstillere i disse dager. En av dem er billedkunstner Øyvind Pål Farstad. Han vil ha alt vekk, med kunstinstallasjonen med samme navn. Det er en relativt grei platesamling som poserer, med kassetter i fronten. Kunstneren bekrefter at det er hans private, komplette platesamling vi har å gjøre med. Den er full av 80-talls musikk. Her finnes Eurythmics, Kate Bush, Simon & Garfunkel og Frankie Goes to Hollywood. Installasjonen er laget spesielt til Julebazaren på Hordaland Kunstsenter.

- Det handler om ting som allerede er til stede i verden, som jeg kan sette sammen for å skape en annen mening, sier Farstad.

KUNST?;Billedkunstner Øyvind Pål Farstad ville gjøre det annerledes på juleutstillingen i år; så hvorfor ikke plukke med seg"rubbel & beat" i boden hjemme og installere det på Hordaland Kunstsenter?

Estetikk og førjulsalg
Hvis du heller vil ha prinsessekroner i ståltråd skal du oppsøke Galleri Parkens juleutstilling. Skulle noen ønske grytekluter med kjærlighetserklæringer på, så ta turen til Galleri Format. Eller hva med Galleri Siverts´ armerte glassfiberdamer? De er det finnen Hannu T. Konttiner som har laget. Gryteklutene med de kryptiske meldingene, velursjal i ildrødt og gammelrosa, keramikk, hatter, veggtepper, krukker, plakater, krus og vaser dominerer hos Galleri Format. Og noen kjoler og et par bluser. Kunstnerne kommer fra hele landet.

- Folk vet nok ikke helt hva de skal se etter, sier gallerist Tore G. Sivertsen hos Galleri Siverts. Han ser seg rundt; på emaljemalerier, smykker og glasskåler som omgir ham. Glassobjektene er han spesielt stolt av, for det er den talentfulle unge jenten ved navn Beate Einen som er på ferde. På en vegg for seg henger Erling Valtyrssons kunstverk rent og luftig. Sivertsen er opptatt av estetikk i rommet. Selv ikke under juleutstillingen kunne han tenke seg et lokale med mer preg av salgsutstilling.

Rarieteter, snurrepiperier
Hos Galleri Format har kunstneren Marianne Moe prøvd seg på ymse utgaver av bunadsvesker. «En kommentar til bunaden» kaller hun veskene som er dekorert med klesforretningers logoer. Sikringsbokser i porselen er skulpturerte, og kopper blir fort til folks yndlingskopper, så unike er de.

Linda Lothe har laget en kommentar til Irak-krigen, som er en diger vase med både pistoler og Donald-figurer på. Gryteunderlag i porselen er også populære gjenstander, samt håndveskene. Lars Kværnes digre, sjøblå glassvase og glasurerte keramiske figurer i sennepsgult og lysegrønt er blant blikkfangene.

Et hakk lenger bort mot Smålungeren ligger Galleri Parken. Der serverer den nye galleristen Aslaug L. Kjær nykokt kaffe, kokosmakroner og klementiner. Hun synes det er stas med juleutstilling, for tidligere har hun kun hatt separatutstillinger. Abstraherte malerier henger sammen med fotgrafier på veggene. Landskapene er gule og blå og her er skogbunner og lysbrytninger. Og der er prinsessekronen! Som galleristen kaller trådskulpturer. Nå nistirrer Kjær på et av fotografiene til Camilla Søyland.

- Dette fotografiet blir løftet ut av en beskrivende sammenheng og inn i en bildesammenheng som et nytt uttrykk, forklarer Kjær. Smykkedekorasjoner i anledning juleutstillingen skinner mot oss inne på Galleri Parken.

 

 

-