Politiet tok sats
Tømte kunstverk rett i dass
TROMSØ (Dagbladet): Er 40 kanner med sats et aktverdig kunstverk som er hevet over norsk lov? Absolutt ikke, mener Bodø-politet.

Av SKJALG FJELLHEIM
Fredag 17. desember 1999 7:11BOBLENDE FRIHET: - Utrolig, jeg trodde politiet hadde annet å bruke tida si på, sier kunstneren Øyvind Pål Farstad, etter Bodø-politiets aksjon.
Foto: ODDMUND LUNDE

Dermed ble Øyvind Pål Farstads originale kunst skylt ned i do!

I ti dager fikk 1000 liter sats stå og gjære ved Bodø kunstforening. Kunstverket besto av 40 maursyrekanner, plassert på fire europaller. Men det berusende innholdet ble rett og slett for sterkt for politiet i nordlandsbyen.

Loven og kunsten
- Vi var faktisk uvitende om dette inntil lokale journalister spurte hva vi ville gjøre med saken. Deretter ba vi styret i kunstforeningen om å helle ut innholdet i kannene, sier politiadvokat Tone Vangen ved Bodø politidistrikt.

Dersom ordren ikke hadde blitt fulgt, ville det hele endt med politianmeldelse.

- Nå er vi fornøyde og vil ikke gå videre med saken, sier Vangen.

Tøvete
- Det er vel ikke helt uproblematisk at ordensmakten beordrer et «kunstverk» destruert?

- I dette tilfelle står loven over kunsten. Sats er ulovlig og straffbart. Å kalle sats for kunst er ikke god nok grunn til å gi dispensasjon fra alkoholloven, sier Vangen.

Bergenskunstneren Øyvind Pål Farstad er overrasket over politiets framgangsmåte.

- Dette er jo helt tøvete. Satsen var aldri ment for salg eller konsum. Den skulle forresten helles ut uansett, ved utstillingens avslutning 23. desember.

Farstad er nyutdannet ved Bergen Kunstakademi, i mai i år sto 1000 liter sats og boblet i Bergen kunstforening. Uten at noen grep inn.

- Jeg er en smule overrasket over at folk nordpå er ivrigere etter å helle ut sprit enn vestlendingene. Jeg trodde det var motsatt, sier Farstad.

- Men hva har du ment å uttrykke med installasjonen?

- Hmmm... Dette er vel min kommentar til det utvidete norske kulturbegrepet. Alt er kultur eller kunst, alt er like viktig eller uviktig.

Artig verk
Intendant Oda Falkberget anser satsdunkene som et interessant kunstverk og beklager at Bodø kunstforening ble tvunget til å tømme det i toalettet.

- Det har vært et artig verk å ha her under omvisninger. Men en del har nok ment at det ikke var kunst, sier Falkberget til Nordlands Framtid.

Kunstneren sjøl utelukker ikke at han vil forfølge saken - på prinsipielt grunnlag.

- Jeg vil ta kontakt med advokat hos Norske Billedkunstneres forening. Så får vi se, sier Farstad.